Publicerad den Lämna en kommentar

Papper

Jag går igång lite på papper. Till den grad att jag har en hög inbundna skissböcker i hyllan bredvid arbetsbordet, alldeles tomma och med alldeles underbart papper. Ibland öppnar jag dem och känner lite på pappret. Jag föreställer mig allt jag skulle kunna fylla sidorna med, men bara att föreställa mig räcker alldeles bra. Skissböckerna förblir tomma i hyllan, men jag blir själaglad att titta på dem nu och då. Är det månne det som kallas kolsänka?

När jag tecknar använder jag akvarellpapper i stora lösark, 56 x 74 cm. Arches är mitt favoritmärke, av den halvgrova och halvtjocka sorten. Ett sådant ark kostar ca 10 €/styck (nej, Arches är inte det billigaste märket), så jag använder gärna varje liten bit. Små pyttebitar kan användas till små presentkort, eller att blanda färg på i särskilt viktiga fall. Sedan -90-talet har jag köpt papper från Glasservice Lund. Genom åren har jag bott på många olika orter, men varje gång jag besökt Lunds och köpt papper som expediten rullat ihop och svept in i brunt paketpapper (åh!) har jag blivit lika glad, ända in i maggropen. Den här hösten beställde jag faktiskt papper från Arteljee.fi. Inte lika stämningsfullt inköp där inte, men det tog inte länge innan jag fick mina papper. Nu finns de i en platt jättekartong, lutade mot väggen och väntar på 2021 och nya äventyr.

Ärligt sagt så KAN jag använda annat papper också, och småkrypen på artkorten (som finns under ”läromaterial”) är de facto målade på helt vanligt kopieringspapper, med färg från helt vanliga runda vattenfärgsknappar. Alla papper beter sig lite olika – de drar i sig olika mycket färg, de torkar olika snabbt. Ett nytt papper innebär ett nytt sätt att använda vatten och färger och du blir tvungen att anpassa dig efter det.

Lämna ett svar